Jadłospis

       

PONIEDZIAŁEK 22.04.2024 r.: 

Śniadanie:   Bułka ziarnista 35 g z twarożkiem półtłustym 10 %tł. 20 g i miodem 3 g (otręby/mąka pszenna, płatki owsiane, masło 5 g, jogurt nat.6% tł.). Jabłko 80 g. Kakao (mleko 3,5% tł.) 150ml. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Sok jabłkowo - aroniowy 200 ml

Obiad: Zupa koperkowa 250 ml (wywar mięsny, koper, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler,por, śmietana 18%, przyprawy). Kotlet mielony 80g (karkówka wieprzowa, jajko, cebula, bułka tarta pszenna, olej rzepakowy, przyprawy). Ziemniaki 150 g. Surówka z selera 70 g (seler, jabłko, żurawina suszona, jogurt naturalny). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, czarna porzeczka, wiśnia, agrest, cukier).

Podwieczorek: Jogurt owocowy Jogobella (mleko) 120 g,


WTOREK 23.04.2024 r.: 

Śniadanie: Kanapka (chleb pszenny, żytni 35 g, masło 5 g) z żółtym serem 10 g, ogórek świeży 20g. Kawa mleczna 150 ml (mleko 3,5%, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: mleko 3,5 % tł. 150 ml, banan 80 g

Obiad:  Zupa grochowa z 250 ml (wywar mięsny, groch, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, czosnek, por, przyprawy). Pulpety z fileta z indyka 80 g w sosie 150 ml (cebula, mąka pszenna, kasza jaglana, śmietana 18 % tł., przyprawy). Kasza gryczana biała 40 g. Surówka z ogórka kiszonego i marchewki 60 g (ogórek kiszony, marchew, por, oliwa z oliwek). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Gruszka 200 g.


ŚRODA 24.04.2024 r.: 

Śniadanie: Płatki kukurydziane 20g z mlekiem 3,5% tł 200 ml. Chleb pszenny, razowy 35g z masłem 3g. Jabłko 80g. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Kisiel truskawkowy 120 ml (skrobia ziemniaczana, truskawki mrożone, cukier)

Obiad: Zupa ogórkowa 250 ml (wywar mięsny, ryż, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, przyprawy). Kotlet rybny 70g (miruna, jajko, bułka tarta pszenna, olej rzepakowy). Ziemniaki 150 g. Surówka z kapusty pekińskiej 80 g (kapusta pekińska, papryka, jabłko, marchew, por, oliwa z oliwek). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Jogurt owocowy Polskie smaki (mleko) 120 g, jabłko 100 g


CZWARTEK 25.04.2024 r.: 

Śniadanie: Kanapka (chleb pszenny, mieszany 35 g) z jajkiem w plasterkach 1/2szt-25g,(jajko,masło 5g) rzodkiewką 15g, szczypiorkiem 4g. Kawa mleczna 150ml (mleko 3,5% tł, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 3 g.

Drugie śniadanie: Budyń śmietankowo - czekoladowy (mleko 3,5 % tł.) 150 ml, żurawina suszona 15 g

Obiad: Zupa dyniowa 250 ml (wywar mięsny, dynia, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, przyprawy). Chili con carne z wołowiny 100 g (mięso wołowe 60 g, passata pomidorowa, fasola czerwona, kukurydza, cukinia, olej rzepakowy, cebula, czosnek, przyprawy). Ryż paraboiled 40 g. Kompot z owocami 150 ml (jabłka, wiśnie, agrest, czarna porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Banan 200 g


PIĄTEK 26.04.2024 r.: 

Śniadanie: Kanapka(chleb pszenny,mieszany 35g) z pasztetem z soczewicy "Sante", Masło 5 g. Papryka 40 g. Kakao (mleko 3,5% tł.) 150ml. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: jabłko/marchew 80 g

Obiad: Zupa gulaszowa 250ml (ziemniaki, szynka wieprzowa, marchew, kukurydza, groszek zielony, seler, koncentrat pomidorowy, pietruszka, por, cebula, natka pietruszki, papryka, mąka pszenna, przyprawy). Makaron trzy kolory 40 g z białym serem 60 g (makaron pszenny, twaróg półtłusty 10% tł., masło, jogurt naturalny, cukier trzcinowy, cukier z wanilią). Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest, czarna porzeczka, jabłko cukier).

Podwieczorek: Sok mandarynkowy 200 ml.


Alergeny występujące w posiłkach: mleko krowie i produkty pochodne, ryby, pszenica, owies, żyto, seler, orzechy, migdały, soja, sezam, gorczyca.

Dokładny wykaz wszystkich surowców i gramatury znajdują się u pani intendentki, są do wglądu w poniedziałki od godz. 9.30 – 11.00.